Osa 4. Miten varmistamme tuotantoketjun vastuullisuuden?

Osa 4. Miten varmistamme tuotantoketjun vastuullisuuden?

”Puhutaan vastuullisuudesta” on uusi blogisarjamme, jossa pohdimme mitä vastuullisuus tarkoittaa Vallilassa tässä ajassa ja tulevaisuudessa. Pureudumme vastuullisuuden teemoihin ja osa-alueisiin eri näkökulmista käsin.

Miten varmistamme tuotantoketjun vastuullisuuden?

Vastuullinen hankinta on yksi vastuullisuuden periaatteistamme ja arvo, johon olemme viime vuosina vahvasti keskittyneet. Lisäksi globaalien toimitusketjujen laajentuessa on tärkeää varmistaa, että jokaisella hankinnan osa-alueella toimitaan eettisten ja vastuullisten periaatteiden mukaisesti. Myös kuluttajien tietoisuus ja vaatimukset läpinäkyvyyteen ovat lisääntyneet: tämä kehitys on erinomaista ja vastaamme siihen mielellämme! Miten meillä Vallilassa varmistetaan hankintaketjujen läpinäkyvyys ja kuinka huolehdimme, että työolot ja ihmisoikeudet toteutuvat lakien ja säädösten mukaan?

BSCI-, SMETA- ja SA8000-auditonnit

Kaikki merkittävät tavaraostomme riskimaista ovat joko Sedex-, BSCI- tai SA8000 -auditoiduilta tavarantoimittajilta. Tehtaat ja valmistajat itse päättävät mihin auditointijärjestelmään he liittyvät ja mikä heille on paras. Usein päätös lähtee myös asiakkaiden asettamista vaatimuksista.

Sedex (Supplier Ethical Data Exchange) on organisaatio, joka auttaa yrityksiä johtamaan toimitusketjujensa läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta jakamalla tietoa vastuullisuuteen liittyvistä sertifioinneista ja auditoinneista. Yksi esimerkki toiminnasta on Sedexin luoma SMETA-kaava hyvälle auditointiprosessille. Sedexin tarkoitus on vähentää päällekkäisten auditointien tarvetta tarjoamalla järjestelmän, jonne voidaan tallentaa auditointien tuloksia: näin tuotanto- ja ostajayritykset voivat suoraan keskittyä vastuullisuuden parantamiseen. Lue lisää täältä.

SA8000 puolestaan on SAI:n (Social Accountability International) kansainvälinen sosiaalisen vastuullisuuden standardi, jota pidetään yhtenä kunnianhimoisimmista vastuullisuussertifioinneista. Sen tiukat laatuvaatimukset ovat kattavat lapsityövoiman, pakkotyön, terveyden ja turvallisuuden, yhdistymisvapauden, syrjinnän, kurinpidolliset menettelyt, työajan, korvauksen ja johtamisen. SA8000 vaatii seuranta-auditointeja kuuden kuukauden välein. Lue lisää täältä. 

amfori BSCI -aloite

Edellisessä kirjoituksessamme mainitsimme myös liittyneemme vuonna 2019 amfori Business Social Compliance Initiative (BSCI) -aloitteeseen. Mitä aloite käytännössä tekee ja miten se liittyy vastuulliseen hankintaan? Aloitteen tavoite on edistää sosiaalista vastuuta kansainvälisessä toimitusketjussa. BSCI:n järjestelmä perustuu kansainvälisiin sopimuksiin, kuten ILO:n, YK:n ja OECD:n ihmisoikeusperiaatteisiin. BSCI vaikuttaa moniulotteisesti vastuullisten työolojen kehittämiseen toimitusketjuissa tarjoamalla tietoa, koulutusta, vaikuttamistyötä ja suorittamalla auditointeja. Aloitteeseen kuuluu jo yli 2 300 jäsentä 43 maasta.

Liityimme jäseneksi lisätäksemme resursseja työolojen kehittämiseen kaikissa riskimaissa – Vallilan osalta haluamme viestiä kaikille hankintaketjumme tuottajille amfori BSCI:n toimintaperiaatteista, myös niille, joille Vallila on pieni tilaaja. Lisäksi haluamme varmistaa, että meillä on tietoa tehtaiden työoloista ja että tuottajamme sitoutuvat työolosuhteiden jatkuvaan kehittämiseen.

Toimintaperiaatteen pohjan amfori BSCI:lle muodostaa sen Code of Conduct eli eettinen ohjeisto. Ohjeistoon kuuluu 11 eri kohtaa, joilla tarkistetaan työoikeuden toteutumista. Tavoitteenamme on, että kaikki tavarantoimittajamme allekirjoittaisivat amfori BSCI:n Code of Conductin vuoden 2020 aikana. Tällä hetkellä kaikki ovat jo allekirjoittaneet Vallilan Code of Conductin, jonka voit lukea täältä

Käytännössä amfori BSCI organisoi tavarantoimittajien auditointeja riskimaissa ja järjestää koulutuksia ja työpajoja sekä tuottajille, auditoijille että amfori BSCI:in jäsenille. Lisäksi vastuullisia työelämäkäytäntöjä pyritään edistämään amforin BSCI:n kautta kansainvälisen ja kansallisen vaikuttamistoiminnan avulla.

Tuottaja-auditoinnit ovat kaikkien jäsenten saatavilla amfori BSCI:n tietokannassa, jota mekin Vallilassa tarkasti seuraamme. Tämä säästää lisäksi tavarantoimittajia päällekkäisiltä auditoinneilta.

Lue lisää amfori BSCI:stä täältä.

Tavoitteenamme on, että yli 90 % riskimaatoimittajistamme on auditoituja: vuonna 2018 tämä luku oli 98 % eli olemme tavoitteessamme. Jatkamme aktiivisesti yhteistyötämme eri aloitteiden kanssa ja teemme töitä vastuullisuuden parantamiseen kaikilla sen osa-alueilla.

Takaisin blogiin
  • Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

    Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

      Vallilan valtasi 60-luvun loppupuolella vapautuneen ilmapiirin luova aalto. Yritys oli tehnyt ensimmäisen sukupolvenvaihdoksen, kun Otto Bernerin poika Rudolf Berner otti langat käsiinsä ja vahvisti Vallilan sisustuskankaiden tuotantoa oman tekstiilisuunnittelun...

  • Iki-ihanat kukkakuosit

    Iki-ihanat kukkakuosit

    Villityksiä tulee ja menee, mutta kukkakuosit pysyvät aina muodissa. Me Vallilalla rakastamme kukkakuoseja ja siksi meiltä löytyykin niitä monenlaisia. Tutustu alta 12 ihanaan kukkakuosiimme ja tilaa suosikkisi TÄÄLTÄ.  Graafiset kukkakuosit Makeba Klassikon aseman saavuttanut Howart...

  • Vallila SS2022 Ervin Latimer Tove

    SS2022: Värillä on väliä

    Kevään ja kesän 2022 mallistossa Vallilan ydin herää taas näkyvästi eloon: Olemme väritalo ja se näkyy designissamme. Iloiset ja rohkeat värit ovat osa dna:tamme, jonka taitavat suunnittelijamme meille mallistojemme myötä...

1 / 3